Koffiedik kijken

Het blijft toch koffiedik kijken…

Sinds afgelopen zondag ligt Nederland uit het toernooi. Iets waar vrijwel niemand rekening mee gehouden had in deze fase van het EK. Dat blijkt ook uit de statistieken van de voorspellingen. Slechts 1 persoon had correct gegokt dat de Tsjechen met 0-2 zouden winnen. Zo zie je maar, het blijft toch koffiedik kijken zo’n pooltje.

Wat betekent dat nou eigenlijk, koffiedik kijken?

‘Dat is koffiedik kijken’ betekent dat er een voorspelling wordt gedaan, maar dat het erg onzeker is of die voorspelling uitkomt. Koffiedik is de drab van gemalen koffie die onder in de beker of de koffiekan overblijft als de koffie is opgedronken of uitgeschonken. Vroeger (en nog steeds wel) gebruikten waarzeggers koffiedik om voorspellingen te doen. Dit wordt tasseografie genoemd. Uit de patronen in de koffiedrab onder in het kopje konden ze van alles afleiden over de toekomst van degene die de koffie had gedronken.

Bron: https://onzetaal.nl/taaladvies/dat-is-koffiedik-kijken

Koffiedik is geen afval

Veel mensen denken dat koffiedik afval is, maar dit is zeker niet het geval. In een circulaire economie bestaat geen afval, maar worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Zo kan het maximale uit de grondstof worden gehaald! Jij kunt ook je steentje bijdragen aan een circulaire economie, namelijk door het verzamelen van koffiedik. Het kost geen geld, het kost geen extra tijd, maar het maakt wel verschil. Hoe gaaf is dat!

Koffiedik inzamelen

Koffiedik inzamelen via Fortune Coffee

Fortune Coffee vindt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) erg belangrijk. Zo zijn er al meerdere initiatieven waar Fortune Coffee zich voor inzet, nu ook voor het inzamelen van koffiedik. Hoe gaat dat in z’n werk? Heel eenvoudig. Lees hieronder de stappen:

  1. Meld bij jouw lokale Fortune-adviseur dat je graag wil bijdragen aan het verzamelen van koffiedik. Hiervoor is een vereiste dat de producten bij Fortune worden afgenomen. Dat geldt niet voor de koffieautomaat;
  2. Fortune Coffee regelt het contract met de afvalverwerker en verzorgt een verzamelpunt op je werk (een bak of een afvalcontainer);
  3. Vang jouw koffiedik op in de daarvoor bestemde bak (tip: laat de deksel op een kier staan, dit vermindert de kans op schimmelvorming!);
  4. Bij een nieuwe levering neemt jouw koffieleverancier het verzamelde koffiedik mee*;
  5. Al het koffiedik uit de regio wordt bij jouw koffieleverancier verzameld;
  6. Het koffiedik wordt opgehaald door de afvalverwerker;
  7. Van koffiedik naar… bijvoorbeeld biobrandstof! Dit is één van de eindproducten die wordt geproduceerd vanuit jouw verzamelde koffiedik. Zo bespaar je mee in de CO2!

* Wordt er bij jullie meer dan 60 liter koffiedik per kwartaal verzameld? Dan brengen we je graag in contact met onze afvalverwerker voor het ophalen van het koffiedik. Dit voorkomt extra logistieke handelingen!

Recycle jij mee?

Het ophalen en het verwerken brengt voor jou geen kosten met zich mee. Er wordt alleen statiegeld in rekening gebracht voor de bak of afvalcontainer waar het koffiedik in wordt verzameld. Wanneer je deze weer netjes inlevert, krijg je dat uiteraard weer terug. Je kunt achteraf zelfs zeggen dat het je geld oplevert. Je verzamelt namelijk minder afval in voor je ‘normale’ afvalbak, dus ook minder kosten. Win-win! 😉

Meer weten over koffiedik!

Je weet nu alle praktische zaken over het verzamelen van koffiedik. Wil je meer weten over wat het allemaal oplevert of waar je op moet letten tijdens het verzamelen? We vertellen het je allemaal in dit blog!

Bron: https://www.fortune.nl/koffiedik

Door Mathieu van de Pool Beheerder
Voorspel met passie en je komt verder...

Laat een reactie achter